Marian Jurečka k tématu závadného Polského masa v České republice


10.02.2019

Zdroj: Deník .cz

Ministr Toman ve středu varoval, že některé restaurace v Praze odebíraly hovězí maso z problematických polských jatek. Kromě jiného poukázal i na karlínský podnik U Moťáka. Restaurace však odmítá, že by se v ní objevilo problematické maso z Polska, což pak potvrdila i veterinární správa a potravinářská inspekce. Ministr se brání, že ho pouze nepochopila média.

Ministr Miroslav Toman (za ČSSD) ve středu varoval, že některé restaurace v Praze odebíraly hovězí z problematických polských jatek a následně jej vydávaly za maso původem z Argentiny. Konkrétnější být nechtěl, jednalo se podle něj ale o luxusní podniky s asijsky znějícím názvem. Později ale prohlásil, že se problémy objevily třeba v restauraci U Moťáka, kde podle něj veterináři našli 31 kilogramů masa neznámého původu. V dokladech k hovězímu prý byl uveden český původ, nicméně balené maso mělo pocházet z Polska. Podle jednatele restaurace to však není pravda.

„Hovězí maso, které jsem bral od firmy Gaube a na jehož základě přišla včera Státní veterinární správa, má v původu býk – Česká republika. Já ani nevím, že bylo z Polska. Všechno maso, které bylo z Polska, jsem zlikvidoval. Závadná by podle hygieny měla být svíčková, my ale svíčkovou ani nebereme,“ uvedl jednatel společnosti Roman Moťovský ve svém prohlášení. Poté také odmítl, že by polské maso zaměňovali za argentinské. Vůči ministerstvu zvažuje právní kroky.

To, že by v restauraci našli problematické maso z Polska, odmítla i Státní veterinární správa. „Žádná spojitost s problematickým polským masem tam není. Souvislostí je jen to, že problémy byly nalezeny během šetření kolem polského masa,“ uvedl Deníku N mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Podle něj sice restaurace chybovala, a nejspíše tedy i dostane finanční trest, problém se však netýká současné kauzy.

Kriticky se vůči Tomanovi vyjádřila také Asociace hotelů a restaurací. „My se domníváme, že je velmi nešťastné, možná i skandální, když se člen vlády vyjádří ve smyslu, že restaurace podvádějí tím, že zaměňují produkty – jakékoliv – natož zdravotně závadné,“ sdělil v prohlášení její předseda Václav Stárek. Upozornil přitom na to, že také zemědělská a potravinářská inspekce pochybení nenašla.

Ta jeho slova potvrdila. „Při kontrolách vytipovaných pražských restaurací jsme nezjistili žádné pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašli žádné maso neznámého původu,“ uvedl dnes pro ČTK její mluvčí Pavel Kopřiva.

Ministr Toman nechtěl na dotazy Deníku N reagovat, později skrze svého mluvčího sdělil, že došlo k nedorozumění. „Domnívám se, že má slova byla pochopena nesprávně. Mým jediným cílem je účinná ochrana českých spotřebitelů. Chci veřejnost ujistit, že nadále probíhají intenzivní kontroly a v případě prokázání jakýchkoliv pochybení o nich budeme neprodleně informovat,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Někdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se domnívá, že ministr měl zveřejnit informace o rizikovém mase nebo o pochybení restaurací až ve chvíli, kdy si byl stoprocentně jistý, že to tak je. „Když ví, že to ustojí, tedy až ve chvíli, kdy jsou hotové laboratorní testy,“ uvedl Jurečka . Sám v minulosti uváděl příklady dvojí kvality potravin až v době, kdy měl v rukou důkazy a věděl, že by resort zemědělství případnou žalobu ustál. „Včerejší senzační výkop na mě působil, že není opřený o fakta. Třeba měl pan ministr nezpochybnitelnou pravdu, ale když jsem viděl jeho včerejší projev, tak jsem si tak jistý nebyl,“ shrnul Jurečka .

Maso z Polska v Česku bylo, ale už není Podle mluvčího veterinární správy se sice maso z Mazovského vojvodství do některých českých restaurací dostalo. „Věděli jsme, že se polské maso do určitých pražských restaurací dostalo, a v rámci toho tam běželo naše šetření. Prošlo jimi, ale žádné už tam není,“ doplnil.

Laboratorní šetření podle něj zatím nenalezla problematické případy. Ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina pak Deníku N sdělil, že s velkou pravděpodobností v Česku vadné hovězí z Polska nebylo. „Ale za daných konstelací je potřeba k němu přistupovat, jako kdyby bylo,“ řekl.

Malá jatka, kde polská média našla pochybení, dodávala maso do dalších zpracovatelských zařízení, kam ale putovalo maso i z jiných jatek, proto je v podezření hned několik šarží masa. Před použitím polského hovězího Český svaz zpracovatelů masa varuje.

„Na základě dílčích a kusých informací, které se dostávají ven, asi veterinární dozor v Polsku úplně nefunguje, a proto jsme vyzvali nejenom zpracovatele masa, ale i restauratéry, aby se do vyřešení kauzy vyvarovali práce s polským masem,“ uvedl Katina. Dodal, že maso musí nést informaci o svém původu, hovězí ještě v rozšířené podobě. Obává se ale, že v Polsku maso neznačí správně. Přitom ze značení je možné vyčíst, kde skot vyrostl, jak byl starý při porážce a kde byl poražen, jedná se tak o celý jeho „rodokmen“. Kauza podle Katiny nepoškodí české producenty masa, spíš naopak. „Dokonce by to mohlo posílit zdroje masa z ostatních států, které budou schopny deklarovat – jako to děláme my –, že u nich na výbornou funguje veterinární správa,“ dodal Katina, podle nějž české hovězí ještě dalece překračuje požadavky veterinární správy.


Úvodní slovo Mariana Jurečky

Snažím se měnit věci kolem sebe k lepšímu. Svoji práci dělám vždy naplno a odpovědně. Říkám věci narovinu a neschovávám se za politickou korektnost. Moji oporou v životě je křesťanská víra. Díky ní vím, co je v životě důležité. Spokojené rodiny, bezpečný do-mov, svoboda, solidarita, tolerance, pra-covitost, poctivost, soucit, obětavost, odpo-vědnost za sebe, své blízké a své okolí. To je to, co v politice prosazuji a za co bojuji. To je svět, který je náš, kterému rozumíme a který bychom si neměli nechat vzít lidmi, kteří to vidí jinak.








odkaz Poslanecká sněmovna



odkaz Ministerstvo zemědělství



odkaz KDU-ČSL